Magnus Wickert. Fotograf Sofia Boman

Vintersäsongen i ett seniorperspektiv  

2018-03-15 | Magnus Wickert

Man kan nog påstå att vi håller på att gå igenom ett litet generationsskifte just nu och att det påverkat framför allt SM tävlingarna under sommaren och vintern. Men vi har många aktiva som håller en mycket hög nivå både nationellt och internationellt. Angelica Bengtsson deltog på IVM i Birmingham för en dryg vecka sedan. Det räckte inte till final denna gång men mycket talar för en stark sommar där Angelica kommer att göra allt för att ta tillbaka sitt svenska rekord från Michaela Meijer som ryckte åt sig det förra sommaren med 4,71.

Ett annat världsresultat stod Simon Pettersson för i veckan när Europacupen i kast genomfördes i Portugal. Förvisso utomhus men samtidigt på året som inomhusperioden. 65,81 är ett jättefint resultat, sjua genom alla tider i Sverige och självklart nytt klubbrekord.

Vid årets inomhuslandskamp ”Nordenkampen” som avgjordes i Uppsala hade klubben representation av fyra aktiva. Bäst lyckades Amanda Hansson som segrade i längdhoppet på finfina 6,34. Ett resultat som förde upp henne som nr 10 genom tiderna inomhus för kvinnor. Elmar Engholm spurtade friskt på 3000m och nådde fjärdeplatsen vilket var samma placering som träningskompisen Emil Blomberg hade på halva distansen 1500m. Angelica Bengtsson gjorde illa tummen under uppvärmningen och var tvungen att avstå stavhoppet.

Fredrik Samuelsson vann ISM i sjukamp i början av februari men fick pga de knepiga inbjudningsreglerna inte åka till IVM trots att han är ligger betydligt högre på årsbästalistan än många andra som fick delta. Mångkampen skulle bara ha 12 till start tyvärr. Fredriks poäng från ISM i mångkamp det här året har tidigare räckt för start på IVM. Malin Skogström fortsätter vara flitig medaljtagare i mångkamp. Denna gång blev det brons.

På senior SM inomhus blev det några medaljer färre än vanligt men en av deltagarna fick vinna sitt första SM guld. Det var Jesper Hellström som segrade i tresteg. Amanda Hansson var i farten och bidrog till medaljskörden med två silverpengar i längd samt 60m häck. Bronsmedaljer blev det för Malin Skogström på 60m häck samt Elmar Engholm på 1500m och dessutom ytterligare sju SM poängplatser. Glädjande nog är det aktiva som är fostrade i klubben från början eller som i Malins fall kommit till Hässelby i tonåren.

Vi glädjs också åt Martin Öhman som i Sevilla Marathon förbättrade sitt personliga rekord ordentligt och därmed också underskred kvalgränsen till Europacupen i Marathon. Det loppet avgörs i samband med marathonloppet på EM i Berlin.

Vi har en framgångsrik stavhoppare som detta år inte kunnat tävla i Sverige eftersom studierna tagit henne till andra sidan Atlanten. Lisa Gunnarsson har visat fortsatt bra form i stavhopp och har som högst i år 4,46 samt erövrade fjärdeplatsen på Amerikanska Universitetsmästerskapen .  Men Lisa är inte den ende som tagit chansen att skaffa en utbildning i USA samtidigt som hon bedriver träning på elitnivå.

Isabel Brauer gjorde en ruggigt fin terräng säsong under hösten som kulminerade i en fin 6:e plats på Terräng EM för 22 åringar. Innan dess blev det en 7:e plats på NCAA regionals. Joel Durén har visat mycket god form på alla medeldistanssträckor från 800m upp till en engelsk mile som inte löps så ofta i Sverige. Hans 4,09,78 på milen indikerar att han mycket väl kan pressa perset på 1500m till sommaren. Astrid Rosvall har tävlat sparsamt men visat att formen är god med 2,12,18. Farydah Inoussa nådde som bäst 8,79 på 60m häck inomhus vilket ger henne en topp 20 plats i Sverige.

Från och med i år gäller en helt ny poängberäkning för att kora bästa SM-klubb i friidrotten. Det kallas SM-pokalen.

Man får poäng för alla topp 6 placeringar enligt 7-5-4-3-2-1 i samtliga SM tävlingar och för samtliga åldrar. Men seniorplaceringar är mer värda än junior- och ungdomsplaceringar genom en poängviktning. Exempelvis ger ett guld i 22 årsklassen 7 x 0,75 poäng, samma medalj i 19 årsklassen 7 x 0,5 och i ettårsklasserna 15, 16 och 17 år 7 x 0,25 poäng.

Här kan du följa sammanställningen av SM-pokalen totalt för hela klubben


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se