Vanessa Kamga, Finnkampen 2023. Foto: Deca Text&Bild

Två SM-medaljer på 10 km

2020-10-10 | Tommie Nordh

Hässelbys löpare kammade hem två medaljer genom andraplaceringar för Bernt Mattsson och Linnea Sennström och när SM på 10 km avgjordes på Anderstorps bilracing-bana i lätt regn, 12-13 grader och svag vind – ganska goda förhållanden för löpning med andra ord

Det saknades åskådare runt den 3,9 km långa banan som löparna fick springa drygt två och ett halvt varv.

För Hässelby gav lördagens SM-tävling 9 SM pokal-poäng. Det innebär att avståndet till tvåan, Malmö AI, som inte deltog i någon av huvudklasserna, är hela 64,5 poäng inför årets avslutande SM-tävling – terräng-SM som Hässelby arrangerar den 24-25 oktober. Om Hässelby inte skulle lyckas ta en enda SM-poäng på hemmaplan – vilket ät ytterst osannolikt – måste MAI ta hem tio segrar – vilket är ännu mer osannolikt – för att vinna SM pokalen.

SM 10 km blev en rörig tävling där deltagarna p.g.a. coronarestriktioner delades upp i fem heat som startade med drygt en timmes mellanrum. Löpare från olika åldersklasser startade i samma heat. I dagens försa heat var t.ex. yngste löpare 17 år gammal och äldste 67 år gammal. Detta innebar att startfälten snabbt blev utdragna och många löpare fick springa helt solo.

Sedan lades tiderna för löpare i samma åldersklass som sprungit i olika heat ihop för att få ihop en SM-resultatlista.

I tävlingens första heat visade, Johan Engholm som ledde bland deltagarna i M55-klassen i A-heatet från start till mål. Johans tid på den flacka banan blev 38.11. I heatet efter var det tre löpare i M55-klassen som sprang snabbare än 38.11. Johan slutade alltså på fjärde plats i SM.

Bernt Mattsson, som tävlar i äldsta klassen M65 sprang på 42.33 vilket gav honom en fin andraplats i M65.

De bäst seedade damerna sprang tillsammans med de andraseedade herrarna. Här fick Sanna Mustonen jobba hårt i täten på tredje klungan under en stor del av loppet. Hon slutade på fjärde plats med 33.54, nio sekunder efter trean.

20-åriga Linnea Sennström. Som i somras var SM-tvåa på halvmaraton på just Anderstorp Raceway, låg under större delen av loppet avvaktande en bit bakom Sanna. Hon klockades för nya perset 34.17 vilket gav henne sjunde plats i seniorklassen och samtidigt en klar seger med drygt fem minuter i K22.

Eftermiddagens sista heat var elitfältet herrar. Här kom Elmar Engholm på 18:e plats med 29.41. Yassin Abdi var 36:e man på 30.52 vilket också gav honom sjätte plats i M22.

ANDERS OLSSON

Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se