Magnus Wickert. Fotograf Sofia Boman

Träning det bästa en hjärna kan få

2017-03-18 | Marianne Fricke Stjernström

Som du bäddar får du ligga. Bädda för lycka och intelligens. Spring! Bara spring. Eller träna i alla fall. Lina Engren, GIH-adjunkten föreläste om samband mellan träning, hjärnans utveckling och dess inlärningsförmåga i klubbhuset på lördagsförmiddagen.


När Lina presenterar sig kan ingen undgå att förstå att hon älskar träning. Hela uppväxten tränade hon friidrott. Hela utbildningen tränade hon. Utbildningen var om träning. 

Den del av livet när hon liksom inte hade tid och utrymme för träning beskrev hon som ett mörker. Det var inte förrän hon förstod att träningen var lösningen på det som hade blivit till sju svåra år som hon kunde ta sig ur mörkret. Och som hon har tränat sedan dess.

Hon cyklade till Kalix från Hässelby. Hon sprang Roslagsleden på fyra dygn. Hon sprang Sörmlandsleden på sex.

Nu samlade hon klubbens Långlöpargrupp i klubbhuset förstärkt med Solveig och Sven-Erik Humla, två klubbledare i övre 70-årsåldern som aldrig slutar att träna och en av Hässelbyloppets Intstagramföljare @rositareser, som kom springande för att lyssna.

Lina berättade om forskning på möss. Hur tre olika grupper utvecklats i hjärnorna efter försök. En grupp, inlärningsgruppen (de fick jobba på problemlösning), en annan grupp som tränade fyra timmarspass om dagen och slutligen en grupp som tränade åtta timmar om dagen. När mössens hjärnor efter försöket dissekerades var fyratimmarsträningsmössens hjärnor mer utvecklade än inlärningsgruppens, och åttatimmarsträningsmössens hjärnor mer utvecklade än fyratimmars.

Hon berättade om amerikans forskning på läsinlärning på skolelever. Hur barn som hade träning innan de övade läsinlärning lyckades förbättra sina resultat många gånger mer än eleverna som inte tränade inför klasserna.  

Lina förklarade att man får bädda för sitt välbefinnande. Genom träning. Och flera engagerade sig en diskussion om den svenska skolan som borde ta till vara forskningsrönen på bättre sätt. 

Sedan stack Långlöpargruppen ut på sin sedvanliga träning, Lina hängde förstås med. Hon utnyttjades ogenerat av tränarna för att demonstrera löpskoleövningar. Sånt är Lina proffs på.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se