Fotograf Sofia Boman

Heta nykomligar i klubben Klara och Calle

2018-12-07 | Marianne Fricke Stjernström

Två nytillkomna multibegåvade medlemmar i klubben uppmärksammades på 08fri.s årsmöte (Stockholmsdistriktets friidrottsförbund). Det är två mångkamparna Klara Rådbo och Carl af Forselles som får pris för årets bästa prestationer för 17-åringar.


Klara Rådbo, som tävlat för Hammarby, var sexa i sjukamp på Ungdoms-EM i Ungern med ett personligt rekord på 5.484 poäng. På USM tog hon fem guld – kula och femkamp inomhus samt höjd, spjut och sjukamp utomhus. Dessutom vann hon UNM i mångkamp i Norge.

Inför 2019 stundar uppflyttning till F19-klassen. Det innebär bland annat nya vikter i kast och lite högre häckar. Men Klara har tålamod att nöta detaljer, hennes tränare Dejan Mirkovic verkar inte orolig.
- 2019 är junior-EM i Borås främsta målet, men generellt vill jag hålla mig skadefri och fortsätta att utvecklas, säger Klara på 08fri.s webbsida.
 

Carl af Forselles, från FK Hellas, tog silver i tresteg på Ungdoms-EM i Ungern och vann stav i Ungdomsfinnkampen. Vid årets USM var han outstanding med åtta guld – höjd, stav, längd, tresteg och sjukamp inomhus samt stav, tresteg och tiokamp utomhus.

Calle inledde sitt friidrottande i Hanvikens SK som löpare och kom tvåa första gången han sprang Stockholm Minimarathon. Det hann bli ytterligare tre andraplatser.
Så småningom bytte Calle klubb till Hellas FK vilket bland annat berodde på att hans tränare tragiskt avled. Bytet innebar att han fick en tränare med mer hoppinriktning. Något som snart visade sig passa Calle som dominerat sin åldersklass fullständigt de senaste tre åren i alla fyra hoppen.
- Toppen under 2018 var silvret på Ungdoms-EM i tresteg, säger Calle på 08fri.s webbsida.
- I kastgrenarna har jag självklart inte samma grundtrygghet, framförallt inte i kula och spjut men diskusen känns okej.


Calle började på Löpargymnasiet i Sollentuna 2017 mest på grund av att han slipper många och långa resor till och från all träning som består av sju pass och ungefär fjorton timmar per vecka. 2019 innebär en uppflyttning till en högre åldersklass med högre häckar och tyngre redskap i kasten.
Målet för 2019 är självklart junior-EM i Borås!


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se