Starten på Tjejmilen 2023. Foto: Deca Text&Bild

DNS är något för friidrottare

2016-11-29 | Marianne Fricke Stjernström

DNS - Dynamisk Neuromuskulär Stablilisering utgår ifrån att muskulär stabiliteten är medfödd, men om den går förlorad riskeras skador, inkorrekt träning och stress. Marianne Fricke Stjernström och Magnus Wickert var på en SISU-kurs om DNS i Sätrahall.

Naprapat Magnus Bergström höll kursen. Han förklarade att den vanligaste orsaken till förlorad stabilitet är ett inkorrekt andningsmönster. Diafragman, den största andningsmuskeln, har också en mycket viktig stabiliserande funktion. Andningen är med andra ord fundamental, men ledcentrering är ett annat ledord.

Med ledcentrering menas att en led hålls i korrekt biomekanisk position vid rörelse och belastning. En centrerad led ger en optimal kraft eftersom muskler, ligament och ledytor är i balans. Alltså ett effektivt rörelsemönster. Detta gör också att du kan belasta hårdare i din träning.

Om leden däremot inte är väl centrerad kan inte heller de omkringliggande musklerna fungera perfekt och instabilitet, stelhet och ökad skaderisk blir följden.

Enkla övningar före uppvärmningen är ett bra sätt att komma tillrätta med problem. I alla DNS-övningar ligger fokus på att behålla en korrekt andning och ett adekvat Intra Abdominalt Tryck (IAP).

Läs mer om DNS >>>

 


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se