Starten på Tjejmilen 2023. Foto: Deca Text&Bild

1:09.58 - Sarah krossade svenskt rekord på halvmaran

2017-03-19 | Anders Olsson

Sarah Lahti gjorde en sensationellt stark debut på halvmarathon när hon krossade det svenska rekordet genom att springa på 1.09.58 vid United Airlines NYC Half i New York. 

Tiden är hela 32 sekunder under Isabellah Anderssons tidigare svenska rekord från Göteborgsvarvet 2012.

 


Sarah krossar det svenska rekordet. Foto: Annette Lahti.

 

– Kul med ett svenskt rekord, tycker Sarah. Nu är det bara att köra på med träning inför bansäsongen.

I kyligt väder – det var en minusgrad vid starten strax efter klockan sju på morgonen – öppnade Sarah mycket tufft. I ett startfält av hög kvalitet satsade den svenska debutanten på halvmaraton (21,1 km) på att hänga med täten i damklassen under inledningen av loppet inne i Central Park på Manhattan. På den småkuperde fösta halvmilen noterade hon 17.00. Sarah hade sedan följande 5 km-passertider: 16.28 – 16.19 – 16.32.

De kvinnliga elitlöparna startade 18 minuter före de manliga löparna. Under den första halvmilen bildades en tätgrupp på sex löpare. Trots att tempot ökade under loppets andra halva sprang Sarah med denna grupp fram till drygt nio km då hon valde att släppa:

– Jag visste inte riktigt hur kroppen skulle reagera efter 15 km så jag tog det säkra före det osäkra, förklarar Sarah, som aldrig tidigare tävlat på en längre distans än 15 km.

Avslutningen var sedan tuff för Sarah som sprang helt ensam i den svaga motvinden under sista halvmilen. Hon lyckades dock hålla tempot bra och slutade på en meriterande sjätte plats vilket gav henne 1 500 dollar – drygt 13 000 kr – i välförtjänta prispengar.

- Jag såg att några fick tjejer släppa  kontakten med tätgruppen, och det var inspirerande när jag tog in på dem.

 

Den 21-åriga junioren från Hässelby var sliten efter loppet. Hon hade ont i benen och kunde knappt gå.

– Nu förstår jag hur det måste kännas efter ett maratonlopp, kommenterade hon.

– Jag var aldrig trött i andningen, men det var problem med benen. Jag är inte van att springa så här långt på asfalt i tävlingsskor. Normalt har jag kraftigare skor när jag tränar.

Den starka insatsen i söndagens halvmara visar att Sarah nu har kommit tillbaka bra efter ryggproblemen som tvingade henne till några veckors vila i höstas och som satte stopp för deltagande i terräng-EM och i vinterns inomhustävlingar. Nu kan fjolårets OS-tolva på 10 000 m fortsätta satsningen som planerat mot årets viktigaste uppgift som är friidrotts-VM i London i augusti. Där satsar Sarah på att dubblera 5 000 m och 10 000 m.

– Det tog några veckor att komma tillbaka, men nu känns allt som normalt.

Sarah Lahti innehar nu de svenska rekorden på tre distanser, förutom halv maraton är det även 10 km landsväg 31.52 från Berlin 2016 och 10 000 m bana 31 .28,43 från OS-finalen i Rio de Janeiro 2016.

Amerikanskan Molly Huddle, som satte amerikanskt rekord på 10 000 med 30.13,17 i OS-finalen vann NYC Half på 1.08.19 efter en spurtuppgörelse med landsmaninnan Emily Sisson.

Cirka 20 000 löpare genomförde halvmaran i New York.

Samtidigt som Sarah Lahti sprang i New York tävlade en annan Hässelby-löpare med VM-ambitioner i Spanien. Maratonspecialisten Louise Wiker visade lovande form när hon kom på sjätte plats i 10 km Villa de Laredo i Fuengirola med tiden 34.44 som är en förbättring av hennes tidigare pers från Hässelbyloppet i höstas med sex sekunder.

Louise öppnade mycket tufft och hade 16.48 som mellantid vid 5 km.

– Hoppades det skulle hålla för sub 34 min, men icke, skriver Louise på Instagram.

 

FOTNOT: Den bästa svenska halvmatontiden före Sarahs rekord i New York var 1.10.02 av Isabellah Andersson från ett lopp i Venlo i Holland 2010. Den tiden kunde dock ej godkännas som svenskt tekord eftersom det inte var något dopingtest i Venlo.


Ansvarig utgivare: Jenny Rudin, telefon kansliet: 08-739 97 06, e-post: kansliet@hskfriidrott.se