Om klubben

Hässelby SK är en av Sveriges mest framgångsrika friidrottsklubbar. Klubben har toppat både Svenska Friidrottsförbundets ranking och tidningen Friidrottarens sammanställning över SM-poäng för ungdomar, juniorer och seniorer under de senaste åren, men klubben satsar inte enbart på den yppersta eliten. I vår långa tradition är föreningen mån om att lägga ned stora resurser på barn- och ungdomsverksamheten, det finns naturligtvis plats även för motionärer och föräldrar. För alla som vill delta, nybörjare eller världselit, i alla verksamheterna möts de av ett varmt välkomnande. Vi kan friidrott och ledarskap.

Hässelby SK bildades 1913. Klubben är en ideell förening som ingår i en allians med tre andra idrotter och vi, inom friidrotten, har ca. 1000 medlemmar. Två stora händelser har format dagens verksamhet. Det ena är när Lars-Johan Oscarsson tog över som ordförande 1965/66 och det andra är när vi tillsammans med Spårvägen började arrangerade Stockholm Marathon 1979. Lars-Johan införde en anda som gjorde det behagligt att ingå i gemenskapen trots en individuell idrott. Stockholm Marathon tillförde ekonomiska resurser.

Verksamheten med anställd personal och de aktivas kostnader i form av tränings- och tävlingsresor mm finansieras huvudsakligen med inkomsterna från våra löpartävlingar. Hässelby SK har tillsammans med Spårvägens FK ett gemensamt tävlingskansli, Stockholm Marathon Gruppen, som ansvarar för genomförandet av arrangemangen. Det är arrangemangen som är ryggraden i föreningens ekonomi. Som medlem i klubben, oavsett vilken roll man har i föreningen, så är en av de största och viktigaste uppgifterna att ställa upp som funktionär när klubben behöver din hjälp.

Klubben satsar stort på tävlingar. Vi har alltid stor representation på alla SM-tävlingar, stafett, terräng och arena. Vi försöker matcha fram våra egna till bra prestationer i egna arrangemang som Globen-galan, Sollentuna GP och övriga stortävlingar i Sverige. Vi har ledare som letar efter internationella tävlingar i första hand i Europa för att matcha in de lovande aktiva. I många resultatlistor från både stora och små tävlingar i Sverige kan man finna en Hässelbyare.

Hässelbys första SM-medalj togs av Lennart Hedmark 1970, han tog även klubbens första internationella medalj, båda i tiokamp. Det blev en silvermedalj vid EM i Helsingfors 1971. Det dröjde till 1990-talet innan medaljskördarna tog riktig fart, både på SM och internationellt. Henrik Daggård skördade också framgångar i Helsingfors. Vid EM tog även han ett silver i tiokamp, fast 23 år senare. Sex aktiva har deltagit i ett OS. 1996 var Sara Wedlund med i Atlanta. Staffan Strand har deltagit i två, 2000 i Sydney och 2004 i Aten. I Sydney blev han 6:a med 2,32 i höjdhopp. Martin Eriksson deltog också i Sydney 2000. I London 2012 deltog   Jessica Samuelsson i sjukamp, Angelica Bengtsson i stavhopp och Isabellah Andersson i marathon.

De flesta i styrelsen, tränare och ledarstab har ett gediget förflutet i klubben. Några så långt tillbaka i tiden som 1960-talet. Vi är en förening med lång tradition med fyra ordföranden sedan 1958.

Kansliet informerar

Ladda ner Kostnadsräkning

Gör e-utbildning: Ren vinnare

Tisdagen 15 augusti går Marianne på en två veckor lång semester. I stället för att ringa eller besöka kansliet, mejla hsk.friidrott@telia.com så kan du få hjälp den vägen.

Fightern

Senaste bildspelet

Våra arrangemang

Bellmanstafetten
23-24 augusti 2017 »

The Music Run
26 augusti 2017 »

Tjejmilen
2 september 2017 »

Stockholm Halvmarathon
9 september 2017 »

Topploppet
16 september 2017 »

Nattruset
30 september 2017 »

Kalvruset
30 september-1 oktober 2017 »

Tjur Ruset
30 september-1 oktober 2017 »

Hässelbyloppet
8 oktober 2017 »

Ansvarig utgivare: Marianne Fricke Stjernström, E-mail: , Telefon: 08-739 97 06